Rabu, 19 Mei 2010

Aurat Wanita: Dimanakah Perhatian Wanita?

Gambarajah A
Gambarajah B

Zaman muta'akhir ini ramai wanita islam kini yang semakin hari semakin berpakaian tidak mengikut garispanduan yang telah ditetapkan Allah dan rasulnya. Ramai juga dikalangan pesakit wanita yang mengunjugi Darussyifa' tidak menutup aurat atau menutup aurat dengan fesyen yang perbagai. Kehadiran artis yang bertudung dengan fesyen perbagai ini telah menjadi ikutan buat masyarakat kini. Lahirlah tudung dengan perbagai nama dan bentuk serta warna-warni dengan disesuaikan dengan fesyen yang berbagai sehinggakan tujuan asal atau matlamat asal bertudung itu tidak tercapai. Akibatnya, wanita islam bukan sahaja di eksploitasi dan diganggu oleh laki-laki yang jahat malah ianya juga turut menarik minat makhluk-makhluk halus diluar sana. Seorang pesakit wanita yang asalnya tidak menutup aurat...alhamdulillah setelah menerima rawatan berkali-kali di Darussyifa' akhirnya membawa kepada perubahan penampilan diri ke arah wanita yang bertudung serta menunaikan suruhan agama. Sesungguhnya Gambarajah B diatas telah menunjukkan beberapa kesalahan yang biasa dilakukan oleh generasi kini dan gambarajah A pula menunjukkan kaedah bertudung yang ditetapkan oleh syarak. Kesalahan dalam gambarajah B dijelaskan sepertimana berikut:-
KESALAHAN PERTAMA : Aurat itu adalah memakai tudung sahaja.
KESALAHAN KEDUA : Bertudung tetapi ber‘T-Shirt’ berlengan pendek.
KESALAHAN KETIGA : Bertudung tetapi baju kebarungnya terbelah kainnya.
KESALAHAN KEEMPAT : Bertudung tetapi bajunya sendat, sempit dan nipis lalu memaparkan bentuk kawasan-kawasan mudah ‘menggoda’.
KESALAHAN KELIMA : Bertudung tetapi amat longgar dan menayangkan jambul dan hujung rambutnya.
KESALAHAN KEENAM : Bertudung tetapi hanya memakainya di pejabat sahaja. Tidak di sekitar rumah, pasaraya dan sebagainya.
KESALAHAN KETUJUH : Bertudung tetapi tudungnya dilempar ke belakang leher, maka terdedahlah dadanya dari ditutupi kain tudung.
KESALAHAN KELAPAN : Bertudung tetapi dengan tudung yang amat nipis sehingga boleh diihat sanggul, leher, tengkuk dan dadanya.
Sebahagian wanita menyangka bahawa tutup aurat tu adalah tutup rambut sahaja. Ia adalah tidak tepat sama sekali. Asasnya adalah dari firman Allah SWT: ertinya :
“Hendaknya mereka itu melabuhkan tudungnya sampai ke dadanya, dan JANGANLAH KAMU MENDEDAHAKN AURAT DAN PERHIASAN KAMU KECUALI APA YANG TERZAHIR.” (an-Nur: 31)
KESALAHAN KESEMBILAN : Bertudung tetapi menaiki motor sambil menayangkan betis sepanjang jalan.
KESALAHAN KESEPULUH : Bertudung dan sempurna penutupan aurat tubuhnya tetapi memanja-manjakan suaranya ketika berinteraksi dengan lelaki. Samada menyanyi mahupun bernasyid. Tiada dakwah yag sesuai buat wanita menerusi nyanyian kerana sesaat sahaj ia berada di atas pentas dengan pakaian canggihnya, seribu mata lelaki yang memandangnya..kita tidak tahu dimanakah mata lelaki itu memandang. Suaranya yang merdu juga membuatkan lelaki yang rosak hatinya akan dibuai nafsu, walaupun penasyid wanita itu sedang mendendangkan lagu ketuhanan.
Larangan ini datang dari Firman Allah SWT :


“Janganlah perempuan-perempuan itu berlaku lemah dengan perkataannya, sebab akan menaruh harapan orang yang dalam hatinya ada penyakit.”


(al-Ahzab: 32)

0 ulasan:

Catat Ulasan