Sabtu, 27 Disember 2008

Hari Keluarga Darussyifa' Cawangan Ipoh


Program Hari Keluarga Darussyifa' Ipoh telah berjaya dilaksanakan pada 26 hingga 27 Disember 2008 bertempat di Kem Rekreasi Intan Suraya, Kuala Kangsar. Program yang julung kali diadakan setelah hampir 19 tahun menawarkan khidmat bakti kepada masyarakat ini telah mendapat sambutan dari seluruh ahli. Darussyifa' Ipoh mula berkhidmat kepada masyarakat pada awal tahun 90-an dengan tenaga 2 orang perawat pada ketika itu kini telah pun menghasilkan 10 orang perawat yang aktif. Sungguhpun bilangan perawatnya adalah masih kecil jika dibandingkan dengan cawangan lain, namun khidmat bakti para perawatnya tidak boleh dinafikan. Memandangkan jumlah perawat yang makin bertambah menyebabkan inisiatif untuk melaksanakan Program Hari Keluarga ini diadakan bagi merapatkan ukhuwwah antara ahli Darussyifa'. Program bermula dengan sesi pendaftaran, riadah bersama keluarga, solat berjemaah dan majlis zikir. Program pada 26.12.2008 diakhiri dengan makan malam & BBQ.
Pada 27.12.2008 Program bermula dengan solat subuh berjemaah, tazkirah oleh A.F Us Che Leh b. Che Ali disusuli dengan usrah yang dikendalikan oleh A.F Us. Mokti b. Uri. Program diteruskan dengan sukaneka selepas sahaja peserta menikmati sarapan pagi. Sukaneka dibahagikan kepada kategori suami/isteri, kategori kanak-kanak, kategori remaja lelaki dan kategori remaja perempuan. Program tamat selepas solat zohor. Seramai 10 buah keluarga terlibat bagi menjayakan program tersebut. Program ini diharap akan dapat dijadikan sebagai aktiviti tahunan sebagaimana yang dilakukan oleh Darussyifa' Pusat dan Darussyifa' Cawangan yang lain.

Mungkin satu Program Hari Keluarga Darussyifa' Peringkat Negeri Perak dapat direalisasikan pada satu masa nanti bagi merapatkan seluruh ahli Darussyifa' di Negeri Perak.
Penerangan Program selepas solat maghrib oleh Us. Najib b. Mat Lazim
Majlis zikir diketuai oleh A.F Us. Mokti b. Uri
Ahli Darussyifa' meniup pada botol selepas doa beramai-ramai.


Peserta cilik yang menyertai Pertandingan mewarna kategori kanak-kanak

Pertandingan mewarna kategori kanak-kanak

Pertandingan mewarna kategori kanan-kanak
Us Mokti membaling buah kelapa bagi pertandingan boling kampung kategori suami
Peserta cuba memecahkan belon lawan dalam kategori remaja lelaki
Pertandingan memasukkan benang dalam manik bagi kategori muslimat
Sesi bergambar pada akhir program


0 ulasan:

Catat Ulasan